Bagels

Baka ett litet bröd
Foto: Matilda Lindeblad
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Bagels

Av: Tommy Myllymäki

Från: lyckas med ånga

7 ingredienser

En härligt seg skorpa får bagels som bakas med intervallångans fuktiga värme. Bröden är perfekta att dela och fylla med allt möjligt. Det blir matiga smörgåsar som passar som en lätt lunch eller på utflykten.

Kockens favoritfyllning. Färskost, rödlök och rökt lax.

Fotografens variant. Blanda kanel i degen och ät nybakade eller rostade med smält smör. Mums!

Praktiskt. Bröden går bra att frysa och tinar på ca 8 minuter i intervallånga 80˚.

Proffsplåtar. Om du inte redan har perforerade plåtar kanske det är något du vill skaffa dig. Lufthålen och den teflonbehandlade ytan gör brödbaket ännu bättre. För att inte tala om diskningen.

Ingredienser

portioner
  • 25 g jäst för söta degar
  • 5 dl vatten, fingervarmt
  • 0,5 dl ljus sirap (eller brödsirap)
  • 2 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl special

Pensling och garnering

  • vatten
  • sesamfrön (och/eller vallmofrö)

Gör så här

  1. Smula jästen, tillsätt vattnet och rör tills jästen löser sig.
  2. Blanda ner sirap, salt och det mesta av mjölet.
  3. Arbeta degen smidig för hand ca 10 minuter eller med maskin ca 5 minuter.
  4. Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
  6. Dela den i 12 bitar.
  7. Rulla till längder ca 20 cm långa.
  8. Fäst ihop längderna till ringar – använd lite vatten så fäster det bättre.
  9. Lägg ringarna på en plåt med bakplåtspapper eller direkt på en perforerad plåt.
  10. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  11. Pensla med vatten och strö över sesamfrö och/eller vallmofrö om du vill.
  12. Sätt ugnen på intervallånga 150˚.
  13. Grädda bröden i 12 minuter från det att ugnen är varm.
  14. Höj värmen till 200˚ och grädda ytterligare ca 10 minuter tills de är ljust bruna.
  15. Låt svalna under bakduk.