Lyxig kålpudding

lyxig kålpudding
Foto: Joel Åhlin
Filip Fasten
Filip Fasten

Lyxig kålpudding

23 ingredienser

3 h

Kålpudding är en omtyckt klassiker och i det här receptet blir den extra lyxig med hemkokt kålbuljong och smörad kålbuljong. En riktigt god rätt till både vardag och fest!

Ingredienser

portioner

Kålpudding

  • 400 g vitkål, tärnad
  • 10 g sirap
  • 10 g messmör
  • 1 kg potatis, kokt och pressad
  • 3 dl grädde
  • 25 g kålbuljong
  • 22 g salt
  • 200 g gul lök, hackad
  • 3 g svartpeppar
  • 700 g fläskfärs
  • 300 g nötfärs, grovmald
  • 100 g plockad oxsvans
  • 75 g kycklinglevermousse
  • 1 savoykål
  • olja

Kålbuljong

  • 2 vitkål
  • 8 l vatten
  • salt

Smörad kålbuljong

  • 1 dl grädde
  • 3 dl kålbuljong
  • 100 g smör
  • salt (efter smak)
  • citron, efter smak

Gör så här

Kålpudding

  1. Stek den hackade vitkålen med olja på mellanvärme tills den är helt gyllenbrun, tillsätt sirap och messmör. Dra av värmen och låt stå.
  2. Blanda den kokta och pressade potatisen, grädde, kålbuljong (se recept längre ner), salt, hackad lök och svartpeppar i en bunken.
  3. Ta en degblandare och blanda hastigt fläskfärs, nötfärs, oxsvans och kycklinglever. Tillsätt potatisblandningen och blanda tills en den går ihop i konsistensen.
  4. Plocka ner dem yttre bladen från savojkålen och skölj noga.
  5. Koka upp en stor kastrull med vatten och 1 msk olja. Koka bladen i 3-4 minuter och kyler i isvatten.
  6. Ta en valfri brödform och smörj med smör.
  7. Lägg ner bladen så dem täcker kanten och botten av formen. Lägg ner kålfärsen och förslut kålpudding med ett kålblad.
  8. Baka av i ugnen på 175 grader till innertemperaturen är minst 72 grader.
  9. Låt svalna av och servera med lingon, kokt potatis, saltgurka samt smörad kålbuljong som det finns recept på nedan.

Kålbuljong

  1. Sättugnen på 250 grader.
  2. Rosta vitkålen hel i en ugnsform tills den är helt bränd runt om. Minst 2 timmar.
  3. Låt svalna och skala av dem brända bladen.
  4. Dela ner vitkålen i klyftor och lägg i en djupkastrull med vatten.
  5. Låt koka i 30 minuter och sänk sedan temperaturen och låt sjuda tills det återstår 2 liter vätska. Sila av genom finmaskig sil och reducera ner till endast 5 dl återstår.

Smörad kålbuljong

  1. Reducera ner grädden och tillsätt kålbuljongen.
  2. Låt koka ihop och mixa ner rumstempererat smör. Smaka av med citron och salt.