Skär smöret i små tärningar. Arbeta med fingrarna snabbt ihop smör och mjöl till en smulig deg.
Tillsätt kallt vattnet och arbeta hastigt ihop till en deg.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Dra bort pappret och lägg med degytan ner den i en form, ca 25 cm i diameter. Dra bort det andra papperet och nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen ca 20 minuter.
Fyllning
Sätt ugnen på 175 grader.
Ansa och skölj purjolöken. Strimla den fint. Fräs purjolöken i smör i en panna tills den blir mjuk och glansig.
Strimla skinkan. Lägg de krossade tomaterna i en sil för att rinna av.
Blanda sedan lök, skinka och avrunna krossade tomater. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och nymalen svartpeppar till en äggstanning.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12-15 minuter.
Höj sedan värmen till 200 grader.
Lägg i fyllningen i pajskalet och häll över äggstanningen, toppa med ost och ”dofta” över lite cayennepeppar.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat till.
Örtsås
Blanda samman ingredienserna till örtsåsen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Sallad
Halvera tomaterna. Blanda dem med salladen på ett fat. Ringla över olivolja samt mangovinäger. Salta och peppra.