Lyxig tiramisutårta

Lyxig tiramisutårta
Foto: TV4
Marcus Allbäck Jesper Blomqvist
Marcus Allbäck Jesper Blomqvist

Lyxig tiramisutårta

Av: Jesper Blomqvist & Marcus Allbäck

Från: Hela Sverige bakar

23 ingredienser

2 h 30 min

En maffig tårta som imponerade på juryn. Tårta består av mjuka tårtbottar dränkta i en kaffe och Baileys, hasselnötsmarängbottnar, banan, chokladkräm och en fluffig mascarponemousse. En tårta värdig vilken födelsedagsfest som helst.

Ingredienser

portioner

Tårtbotten

  • 8 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl

Budapestbotten

  • 8 äggvitor
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl hasselnötsmjöl
  • 1 dl majsstärkelse

Kaffe- och Baileys-blandning (att fukta bottnarna med)

  • 4 dl kaffe, starkt
  • 1 dl baileys

Chokladkräm

  • 4 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 100 g mörk choklad, 60-70 % kakaohalt
  • 150 g smör

Tiramisukräm

  • 4 äggvitor
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 600 g mascarpone
  • 1 dl baileys

Fyllning

  • 4 bananer, mosade

Garnering

  • ev 5 dl vispgrädde
  • mörk choklad, riven

Gör så här

Tårtbottnar

  1. Sätt ugnen på 190 grader. Fodra en form, 26 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  2. Värm ägg, socker och vaniljsocker till 40 grader i en bunke över vattenbad. Vispa, inte för snabbt, tills det är 20 grader.
  3. Sikta i mjölet och vänd runt till en jämn smet
  4. Häll smeten i formen och grädda 25-30 minuter. Kontrollera att kakan är torr rakt igenom med provsticka.
  5. Ta ut och låt svalna. Skär kakan i tre jämna bottnar.

Budapestbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
  2. Vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret till en fast maräng. Tillsätt resten av sockret och vispa ytterligare två minuter.
  3. Blanda hasselnötsmjöl och majsstärkelse ordentligt. Vänd försiktigt ner blandningen i marängen.
  4. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut 2 runda bottnar à 26 cm i diameter.
  5. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 18-20 minuter tills marängen fått fin färg.

Kaffe- och Baileys-blandning

  1. Blanda ihop och häll upp i en sprayflaska. Alternativt går det bra att skeda blandningen över bottnarna. Ställ åt sidan.

Chokladkräm

  1. Vispa äggulor, grädde och socker pösigt.
  2. Skär chokladen i små bitar. Skär smöret i mindre kuber.
  3. Sjud äggblandningen i en tjockbottnad kastrull under omrörning tills den tjocknar och blir krämig. Se till att den inte kokar, då blir det äggröra. Ett tips är att ha lite kallt vatten i vasken att kyla äggblandningen med om den blir för varm.
  4. Ta från värmen och blanda i choklad och smör i krämen. Låt chokladkrämen svalna.

Tiramisukräm

  1. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  2. Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Blanda ner mascarponeosten och Baileys. Blanda till en slät kräm. Vänd till sist ner äggvitorna.

Montering

  1. Lägg upp en tårtbotten på ett tårtfat, spraya på lite av Baileys-blandningen. Bred på tiramisukräm, spara lite till garnering. Lägg på en budapestbotten, bred på hälften av chokladkrämen. Lägg på nästa tårtbotten och bred på mosad banan. Lägg på den andra budapestbotten och bred på resterande chokladkräm. Avsluta med en tårtbotten.
  2. Spackla/spritsa tårtan med vispad grädde. Spritsa kvarvarande tiramisukräm på tårtan. Toppa med färska hallon och lite riven mörk choklad.