Lyxig vardagsfisk

koket.se
Lyxig vardagsfisk
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Lyxig vardagsfisk

20 ingredienser

30 m

Den här smarta och lyxiga vardagsfisken med harissa och saffran blir snabbt en familjefavorit.

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Dillmajonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 dl dill, hackad
  • 0,5 citron, saft och zest

Krämigt potatis- och morotsmos

  • 400 g mjölig potatis
  • 100 g morot
  • 1 dl crème fraîche, kall (eller smetana)
  • 50 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Lyxig fisk

  • 1 g saffran
  • salt
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 citron, saften
  • 3 msk harissa
  • olivolja
  • 4 talapia (torskfiléer eller valfri vit fisk)
  • smör
  • peppar

Gör så här

Dillmajonnäs

  1. Mixa alla ingredienser till majonäsen och låt stå i kylen fram till servering.

Krämigt potatis- och morotsmos

  1. Skala och skär potatis och morötter i bitar.
  2. Koka bitarna i saltat vatten tills de är mjuka.
  3. Häll av vattnet och mosa potatisen och morötterna med en elvisp.
  4. Vispa ner kall crème fraîche (eller smetana) tills moset är fluffigt.
  5. Tillsätt kallt smör och blanda väl tills smöret smälter och är jämnt fördelat.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar.

Lyxig fisk

  1. Mortla saffran med lite salt samt varmt vatten och låt det stå och dra en stund.
  2. Blanda sedan saffransvätskan med vitlök, citron och en nypa salt.
  3. Blanda harissa med olja och marinera fisken, se till att täcka den jämnt.
  4. Stek fisken i olja tills den är genomstekt (ca 4-5 minuter per sida beroende på tjocklek).
  5. Smält smör i en kastrull och tillsätt saffransvätskan. Värm upp och peppra efter smak.

Servering

  1. Servera fisken med sås ovanpå och mos vid sidan om.