300 g torkade makaroner, gnocchi, farfalle eller penne
1 gul lök (stor)
1 klyfta vitlök
50 g smör
5 dl standardmjölk
50 g vetemjöl
120 g lagrad cheddarost, grovriven + mycket extra att toppa med
0,5 msk torkad timjan
1 msk dijonsenap
400 g blomkål [ca 0,33 huvud]
20 g hasselnötter, grovhackade
Till servering
grönsallad
Gör så här
Sätt på ugnen på 225 grader, gratinering.
Hacka gul lök och vitlök fint. Smält smöret i en kastrull, fräs löken tills den är mjuk. Tillsätt mjöl och låt fräsa under tiden du vispar runt i någon minut.
Vispa ner mjölken lite i taget och låt den puttra i 2-4 minuter. Krydda med salt och peppar, rör ner riven ost, timjan och dijonsenap. Håll varm under tiden du förbereder de övriga ingredienserna.
Skär blomkålen i små buketter och bitar. Koka pastan i saltat vatten och låt blomkålen koka med de sista 2 minuterna. Låt pasta och blomkål rinna av.
Blanda ner pasta och blomkål i ostsåsen och sväng runt så att blandas noga. Smaka av med salt och peppar. Häll över allt i en ugnsfast form, toppa med mer riven ost (rikligt) och hackade hasselnötter, gratinera i ugnen tills allt fått fin färg. Servera med en fräsch grönsallad.