Macarons - My Feldts recept

POPULÄRT
macarons my feldts recept
Foto: My Feldt
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Macarons - My Feldts recept

18 ingredienser

1 h + tid i kyl

”Vissa säger att den skall ha en krage, vissa säger att man inte skall kunna se kragen om man tittar uppifrån. Jag är inte så mycket för regler men jag gillar dem släta, gärna blanka, med en tunn krispig yta, med en seg och saftig mitt och viktigast, ät ALDRIG en macaron samma dag du gör den. Det är den enda regeln som skall följas. Ge inte upp, den är så god att den är värd både det första trevande försöket och det trettiofjärde. Hitta känslan i smeten, det går bara om man försöker.” /My Feldt

Ingredienser

portioner sats

Macarons

  • 150 g mandelmjöl, finsiktat
  • 150 g florsocker, siktat
  • 100 g vatten
  • 150 g strösocker
  • 120 g äggvita
  • 35 g strösocker

Ganche

  • 130 g mörk choklad
  • 120 g mjölkchoklad
  • 210 g grädde
  • 20 g honung
  • 1 citron, rivet skal
  • 20 g smör

Fruktkräm

  • 110 g strösocker
  • 4 g fruktpektin (hittar man inte pektin, öka äpplet med 15 gram)
  • 130 g rabarberpuré
  • 45 g äpple, rivet
  • 20 g glykos
  • 15 g citronsaft

Gör så här

Macarons

  1. Sätt på ugnen på 180 g varmluft.
  2. Blanda mandelmjöl och florsocker med eventuell färgsättning av grönsakspulver eller kakao i en större bunke.
  3. Nu skall du göra en italienska maräng.
  4. Koka upp vatten och 150 g socker i en kastrull samtidigt som du vispar äggvitan med 35 g socker i vispbunken.
  5. Det kluriga här är att inte vispa över vitan så den blir flockig. När du vispar en vita, vispa sakta och har inte i sockret förrän den börjar bli lite vitare och bubbligare. Det gäller att ta i sockerlagen vid rätt tillfälle, hellre att vitan blir undervispad än övervispad. Man kan alltid ta i lite vatten i sockerlagen om den går över i temperatur, men du kan inte göra så mycket åt vitan. Detta kräver lite träning för ögat men det lättare än det låter.
  6. När Sockerlagen är 118 grader, häll sakta i lagen medans du vispar vitan fort. När all sockerlag är i så sänk hastigheten en liten bit från max så att du inte vispar järnet.
  7. När marängen är ljummen och har en följsam och krämig konsistens och stannar uppe på näbbprovet så är den klar.
  8. Vänd i den i de torra ingredienserna med en slickepott. Smeten skall röras tills den har rätt konsistens och det har den när den nästan rinner av slickepotten när du tar upp den i luften. Sitter en fast på slickepotten är den för hård.
  9. Lägg smeten i spritspåsen. Spritsa ut lagom stora knappar, den gamla femkronan är ganska lagom.
  10. När du spritsat en plåt så bankar du plåten i bänken några gånger så att eventuella knoppar från sprittsningen jämnar ut sig.
  11. Grädda dem direkt i mitten av ugnen i 9-10 minuter. Har du en ugn med ojämn värme så vänder du på plåten efter halva tiden.
  12. Låt macaronsen svalna på plåten.

Ganche

  1. Lägg chokladen i en skål.
  2. Koka upp grädde, honung, citron och slå över chokladen. Rör ut sakta med en visp, försök att inte arbeta in luft i den.
  3. Tillsätt smöret, rör ut till en homogen smet. Plasta skålen med plastfolie och låt stå ute över natten, eller ett par timmar så du kan spritsa den utan att den flyter ut.

Fruktkräm

  1. Blanda socker och fruktpektin.
  2. Koka upp rabarber, äpple och glykos. Rör så det inte bränner i botten. Häll i sockerblandningen under omrörning när det kokar. Koka till 106 grader, rör hela tiden sakta. Ta av från plattan.
  3. Tillsätt citronen och häll upp i en skål och låt den bli kall och stelna. Mixa sedan i en matberedare till en kräm och lägg på spritspåse.

Montering

  1. Montera din macaron genom att trycka ner botten lite lätt med tummen. Spritsa en rund ring av ganachen och i mitten spritsar du i fruktkrämen! Sätt ihop dem.
  2. Låt dem ligga över natten i kylen så de gottar till sig och fyllningen får gå ihop med macaronen!
  3. Det funkar jättebra att frysa in dem, ta fram så många du behöver.