Mack-Gyver macka med morotshummus och panerad rödbeta

POPULÄRT
Mack-Gyver macka med morotshummus och panerad rödbeta

Mack-Gyver macka med morotshummus och panerad rödbeta

Av: Haga Tårtcompani & Bageri

Från: Nyhetsmorgon

33 ingredienser

2 h

Världen befinner sig i en knepig sits. Miljöproblem och hälsofaror härjar, och den enda som kan rädda oss är vår hjälte: Mack-Gyver. Zero-waste, klimatsmart, supernyttig, enormt god och inte minst en fröjd för ögonen. Mack-Gyver andas uppfinningsrikedom och tar tillvara på allt – till och med brödet serveras minst ett dygn gammalt! Denna macka får gärna rädda oss alla dagar i veckan. /Haga Tårtcompani & Bageri

Det här är vinnarreceptet från Mack-SM 2018.

Ingredienser

portioner

Morotshummus

  • 2 kg morot
  • 0,5 dl malen spiskummin
  • 1,5 dl kallpressad rapsolja
  • 1,5 klyfta vitlök
  • 25 g vitvinsvinäger
  • salt

Råpanerad rödbeta med frön och nötter

  • 10 ugnsbakade rödbetor
  • 50 g solroskärnor
  • 50 g pumpakärnor
  • 50 g valnötter
  • salt
  • 5 g chiliflakes
  • rapsolja

Blastsallad

  • morotsblast från morötterna
  • rödbetsblast, från rödbetorna
  • alfaalfagroddar

Lingongrette

  • 50 g spad från rårörda lingon
  • 0,25 dl dijonsenap
  • 0,25 dl vitvinsvinäger
  • 0,75 dl kallpressad rapsolja
  • salt

Surdegsbröd med fullkorn

  • 150 g hel råg
  • 850 g vatten
  • 525 g rågsurdeg
  • 150 g grovt rågmjöl
  • 150 g dinkel fullkorn
  • 1000 g vetemjöl
  • 75 g rostade pumpakärnor
  • 75 g solroskärnor, rostade
  • 100 g rödbetsskal, rivet
  • 100 g morotsskal, rivet
  • 32,5 g salt
  • 25 g rårörda lingon, avrunna

Gör så här

Morotshummus

  1. Rosta morötterna tillsammans med vitlök och olja i 230 grader tills de är mjuka. Mixa ihop med övriga ingredienser och smaka av med salt.

Råpanerad rödbeta med frön och nötter

  1. Baka skivade rödbetor i ugn med olja och salt i 230 grader. Ta sedan ur dem och lägg dem direkt i en tät burk, så de behåller vätskan. Ställ in i kylen. Vänd sedan skivorna i mixade frön och nötter med chili.

Råpanerad rödbeta med frön och nötter

  1. Riv blasten i bitar och blanda med groddar. Använd sedan lingongretten som dressing.

Lingongrette

  1. Blanda allt och smaka upp med salt.

Surdegsbröd med fullkorn, rödbeta, morot och lingon

  1. Blötlägg hel råg i vattnet i ett dygn. Blanda sedan alla ingredienser förutom salt och lingon till en fin deg. Tillsätt salt och lingon. Låt sedan degen ligga i back att jäsa i rumstemperatur ett par timmar. Slå upp till två stora limpor och låt jäsa i kyl över natt. Baka i 20 minuter på 250 °C, sedan i 50 minuter på 200 °C. Brödet ska serveras minst ett dygn gammalt och rostas krispigt.

Montering

  1. Rosta först brödet. Lägg på alfagroddar. Spritsa på morotshummusen. Lägg på en rödbeta som vänts i nöt- och frökross. Toppa med en sallad gjord på blasten från morötterna och betorna som vänts i lingonvinägretten