Magiska empanadas med chorizo

Magiska empanadas med chorizo
Foto: TV4
André Mattias
André Mattias

Magiska empanadas med chorizo

Av: André Myhrer och Mattias Hargin

Från: Hela Sverige bakar

22 ingredienser

1 h 30 min

Minipiroger i spansk stil fyllda med chorizo serverade med en het chilimajonnäs. Perfekta att bjuda på buffén eller att ta med på utflykten.

Ingredienser

Deg

  • 10 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1,5 dl olivolja, till degen
  • olivolja, till stekning

Fyllning

  • 0,5 gul lök
  • 2 chorizokorvar
  • 2 ägg, hårdkokta och hackade
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 kruka färsk koriander, hackad
  • 1 kruka färsk salvia
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Majonnäs med sriracha

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2,5 dl matolja
  • 2-3 tsk sriracha
  • salt
  • peppar

Gör så här

Deg

  1. Blanda mjöl, bakpulver, salt och peppar i en bunke. Tillsätt olivoljan, äggen och mjölken. Arbeta ihop till en smidig deg. Knåda inte degen för länge då den lätt blir seg vid överarbetning.
  2. Kavla ut på mjölat bakbord och stansa ut rundlar i önskad storlek. Lägg dessa åt sidan medan du gör fyllningen.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig i olja i en stekpanna. Ta upp och lägg löken åt sidan.
  3. Finhacka chorizon. Stek chorizon i olja i stekpannan.
  4. Ta stekpannan från plattan och tillsätt lök, spiskummin, hackat ägg och hackad koriander.
  5. Fördela blandningen på rundlarna. Toppa varje med salviablad. Vik över kanten och tryck till med fingrarna så att kanten är tät.
  6. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen 10-15 minuter tills pirogerna fått en fin gyllenbrun färg.

Majonnäs med sriracha

  1. Blanda äggulor, senap och vinäger.
  2. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning.
  3. När majonnäsen satt sig, smaksätt med srirachasås. Smaka av din hemlagade majonnäs med salt och peppar.