Apple crumb pie

POPULÄRT
Apple crumb pie
Foto: Kjell B Persson
Anette Rosvall
Anette Rosvall

Apple crumb pie

Av: Anette Rosvall, Allysa Torey

Från: Magnolia Bakery

10 ingredienser

Äppelpaj med smultäcke. Efter en hel del experimenterande med smuldeg och äpplen kom Allysa fram till att det här receptet var det allra bästa. Recept från boken Magnolia Bakery.

Ingredienser

Botten

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 100 g vegetabiliskt margarin
  • 3 msk vatten, iskallt

Fyllning

  • 1 msk vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 3 äpplen, skalade och tunt skivade

Smuldeg

  • 5,25 dl vetemjöl
  • 3,5 dl farinsocker
  • 225 g smör, rumsvarmt

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 210 grader.
  2. Häll mjölet i en skål och lägg i margarinet i små, små bitar.
  3. Nyp ihop till en smulig deg, häll över det iskalla vattnet och forma till en boll.
  4. Kavla ut degen så att den passar en ugnsfast pajform (cirka 23 cm i diameter) och se till att
  5. kanten går lite över formen så att den inte sjunker vid gräddning.
  6. Tryck gärna till lite med en gaffel så att du får ett snyggt mönster på kanten.

Fyllning

  1. Blanda mjöl, socker och kanel, lägg äppelbitarna i blandningen och skaka försiktigt så att allt täcks väl. Lägg fyllningen i pajskalet.
  2. Blanda mjöl och farinsocker till smultäcket och nyp ihop det med smöret till en grov smuldeg.
  3. Strö över äpplena och grädda pajen i 10 minuter.
  4. Sänk ugnsvärmen till 190 grader och baka i ytterligare 25–35 minuter tills pajen är gyllene.
  5. Servera den varm eller ljummen med en klick vispad grädde.