Helgrillad filé med rotfrukter på spegel av fyllig konjakssås

Helgrillad filé med rotfrukter på spegel av fyllig konjakssås
Foto: TV4

Helgrillad filé med rotfrukter på spegel av fyllig konjakssås

Av: Magnus Frischenfeldt

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

45 min

Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Vin: Allesverloren Tinta Barocca

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 600 g ytterfilé, putsad
  • 2 bakpotatisar
  • 1 sötpotatis
  • 2 palsternackor
  • 1 knippe färsk rosmarin
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk flingsalt

marinad

  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk malet kaffe
  • 0,5 dl honung, flytande
  • 2 msk sambal oelek
  • 2 msk vitlökspuré
  • 2 kvistar rosmarin, hackad

Sås

  • 3 schalottenlökar
  • 3 dl grädde
  • 2 msk kalvfond
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk vitlökspuré
  • 1 tsk svartvinbärsgelé
  • 0,5 dl cognac

Gör så här

  1. Blanda marinaden, häll den i en plastpåse och lägg i köttbiten. Låt ligga minst 1 timme för att få bäst smak.
  2. Gör 2 cm tjocka klyftor av potatis och palsternackor, blanda med rapsoljan. Lägg på en plåt och strö över flingsalt och rosmarin blad.
  3. Ställ in i ugnen på 175 gr i tills klyftorna blir mjuka i ca 45 minuter.
  4. Sås: Hacka charlottenlöken och bryn den i smör. Blanda fond, vatten och den brynta löken i en kastrull låt koka i 20 minuter. Sila av löken, koka upp igen, blanda i grädde, sambal oelek, vitlökpuré och gelé. Smaksätt efter egen smak med salt och peppar. Låt koka tills såsen reduceras i ca 20 minuter. Häll på cognac. Ta ur köttbiten ur plastpåsen och lägg den på grillen. Grilla köttet så det får en fin grillyta. Linda därefter in köttbiten i grillfolie och låt ligga kvar på grillen. Grilltiden är beroende på hur tjock filé man har. Vill man ha köttet medium skall köttet ha en innertemperatur på ca 55 grader. Det mäter man upp med en ungstermometer, tar ca 30 minuter på en normalstor filé. Låt köttet ligga i folie ytterligare 15 minuter innan det skärs upp.
  5. Servera med de ungsbakade klyftorna, en liten grönsallad och såsen som en spegel. Garnera med en rosmarinkvist.