Smulpaj på trädgårdens bär och frukter

Smulpaj på trädgårdens bär och frukter
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Smulpaj på trädgårdens bär och frukter

9 ingredienser

35 min

En härlig och busenkel smulpaj som förstås blir godast med färska bär från den egna trädgården.

Ingredienser

portioner
  • 6 dl blandade bär och frukter
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk strösocker, till bären
  • 100 g smör
  • 100 g vetemjöl
  • 100 g strösocker, till degen
  • 100 g mandelmjöl (eller riven kokos)
  • 1 citron
  • 1 tsk malen kanel, kardemumma eller riven ingefära

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och torka citronen och riv av skalet. Blanda mandelmjölet, sockret och mjölet i en bunke. Lägg ner citronskalet och tillsätt kryddan.
  2. Skär smöret i små kuber och blanda med mjölblandningen med hjälp av händerna. Det ska bli en grynig massa med smulor, så arbeta inte för länge, då blir det en deg istället.
  3. Blanda två matskedar socker med en matsked maizena. Lägg bären i en pajform och strö över lite av sockerblandningen.
  4. Lägg sedan smulorna ovanpå bären rikligt och ställ in i ugnen för att baka i cirka 20-25 minuter. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.