Svartvinbärsmaräng

svartvinbärsmaräng
Foto: tv4
Malin Söderström
Malin Söderström

Svartvinbärsmaräng

12 ingredienser

1 h

Fräsch och somrig dessert med maräng, svartvinbärscurd och yoghurt. Som en pavlova i miniformat. Glutenfri!

Svartvinbärspuréen gör du genom mixa och passera vinbär, frysta och tinade eller färska. All curd kommer ej att gå åt, men den är så god och det är svårt att göra liten sats.

Ingredienser

portioner

maräng

  • 100 g äggvita
  • 250 g strösocker
  • pulver av torkade svartvinbär

Svartvinbärscurd

  • 200 g svartvinbärspuré
  • 100 g strösocker
  • 2 citroner, saft + raspet
  • 200 g smör
  • 300 g ägg
  • 150 g strösocker
  • 1,5 blad gelatin

Servering

  • grekisk yoghurt
  • färska svarta vinbär

Gör så här

Maräng

  1. Blanda väl i en rundbottnad rostfri bunke, värm över måttlig värme i vattenbad till 60-70 grader.
  2. Vispa upp marängen till full volym med elvisp.
  3. Klicka med två skedar ut små klickar på bakplåtspappersklädd plåt. Baka 130 grader i ca 30 min.

Svartvinbärscurd

  1. Koka ihop svartvinbärspuré, citronsaft, rasp, 100 g socker och smör.
  2. Rör ihop ägg och 150 g socker.
  3. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
  4. Slå svartvinbärs- och citronblandningen över äggen och ta tillbaks till värmen. Sjud under omrörning till en tjock kräm. Lyft upp gelatinbladet ur vattnet och lägg ned i curden, passera och låt svalna. (Gelatinet ger längre hållbarhet och bättre stadga.)
  5. Blanda lika delar curd med avrunnen yoghurt eller grekisk yoghurt. Varva maräng med svartvinbärscurden och strö lite färska svarta vinbär runt och emellan