Mamma Mörcks risrand med räkor

Mamma Mörcks risrand med räkor
Foto: Tv4
Lotta lundgren en smak på livet
Lotta lundgren en smak på livet

Mamma Mörcks risrand med räkor

9 ingredienser

40 m

Risrand: En klassisk 60-talsrätt med ris, räkor och rhode island-dressing. En underbar middagsrätt som betyder fest för Marianne Mörck.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 5 dl grötris
  • 1 l vatten
  • 1 tsk salt
  • 1,5 msk vit balsamvinäger
  • 2 kg färska räkor
  • 1 tsk matolja

Servering

  • Rhode Islandsås
  • sallad
  • gurka, skivad
  • citron, klyftor

Gör så här

  1. Koka riset i vatten och salt. När riset är klart så rör försiktigt ner vinägern och låt riset svalna helt.
  2. Skala räkorna.
  3. Använd en sockerkaksform som är slät, rundad och har hål i mitten. Pensla insidan med olja. Lägg därefter i ett lager räkor "rygg mot rygg". Täck med några centimeter ris och därefter ett nytt lager räkor. Packa riset hårt och fyll formen ända upp till kanten. Kyl.
  4. Tippa upp risranden på serveringsfat. Fyll hålet i mitten med Rhode Islandsås och garnera med salladsblad, gurkskivor och citronklyftor. Ät i soffan framför ett trevligt tv-program.