Mammas makaronilåda

Mammas makaronilåda Kungsörnen
Foto: Köket.se

Mammas makaronilåda

19 ingredienser

45 m

Middagstips som funkar för alla dagar i veckan - en riktig familjefavorit som älskas av alla!

Vardagstips!
Kungsörnen eko makaroner produkt ny

Vardagstips!

Testa även Kungsörnen Eko Makaroner.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 4 port Kungsörnens Ideal Makaroner
  • 2 burkar tonfisk i vatten
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackad
  • 250 g champinjoner, skivade
  • 150 g frysta ärtor
  • smör (att steka i)

Sås

  • 40 g smör
  • 1 msk majsstärkelse
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • 200 g ost, riven (exempelvis cheddar eller annan smakrik ost)
  • 100 g parmesanost, riven (eller annan ost som du föredrar eller har hemma)
  • salt
  • peppar

Topping

  • 100 g pankoströbröd
  • 30 g smör, smält
  • 100 g parmesanost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smöra en ugnsform.
  3. Koka makaronerna enligt anvisningen på förpackningen.
  4. Häll av vattnet från tonfisken.
  5. Stek löken mjuk i en stekpanna med smör. Tillsätt vitlöken och champinjonerna och stek i ett par minuter tills champinjonerna har fått fin färg och mjuknat något. Ställ åt sidan.
  6. Smält smöret i en kastrull till såsen. Tillsätt majsstärkelse och rör om. Häll på mjölk och grädde och låt det koka ihop till en tjockare sås under omrörning. Salta och peppra och tillsätt vitvinsvinäger.
  7. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt den rivna osten och parmesanen. Blanda ihop.
  8. Blanda sedan i de kokta makaronerna, champinjonerna, ärtorna och tonfisken i såsen. Överför allt till ugnsformen.
  9. Blanda panko med det smälta smöret i en skål. Strö det över gratängen samt den rivna parmesanen.
  10. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter tills gratängen har fått fin färg.
TIPS!
Kungsörnen tipsar!
Barnens bästa bolognese kungsörnen

Kungsörnen tipsar!

Här hittar du fler härliga vardagsrecept.

Läs mer