Mammas rödkål till jul

NYHET
koket.se
Mammas rödkål till jul
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Mammas rödkål till jul

13 ingredienser

1 h

Klassisk rödkål till jul på Ernsts mammas vis med perfekt balans mellan sötma och syra.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 200 g purjolök, fint strimlad
  • 2 syrliga äpplen, grovt strimlade (stora)
  • 100 g smör
  • 1,5 kg rödkål
  • 5 dl vatten
  • 1 apelsin, skal och saft (ekologisk)
  • 2 dl svartvinbärsgelé
  • 5 msk ättiksprit 12 %
  • 2 lagerblad
  • 1 krm malen nejlika
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 buljongtärningar (kyckling eller grönsak)
  • 4 msk honung

Gör så här

  1. Strimla purjolök fint och äpplen grovt.
  2. Skär bort rotstocken från rödkålen och strimla fint.
  3. Smält smör i en stor kastrull. Fräs purjolök och äpple lätt i kastrullen.
  4. Tillsätt rödkål och fräs tills den sjunker ihop.
  5. Häll i vatten och låt koka ihop något.
  6. Tillsätt rivet apelsinskal och pressad saft.
  7. Tillsätt vinbärsgelé, ättiksprit, lagerblad, kryddnejlika och svartpeppar.
  8. Smula ner buljongtärningar och rör i honung. Koka på låg värme utan lock tills kålen är mjuk.
  9. Rör om ibland och tillsätt vatten vid behov för att undvika att kålen bränner fast, den får inte koka torrt. Smaka av och justera kryddningen före servering.