Mandelblomma

Mandelblomma
Foto: TV4
Helena Sundström HSB 2024
Helena Sundström HSB 2024

Mandelblomma

10 ingredienser

Vacker kaka formad som en blomma med en botten av mördeg toppad med en spritsad lite seg mandelkräm smaksatt med konkaj. Varje kronblad pryds med en chokladpenslad hasselnöt.

Ingredienser

Botten

  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 0,5 tsk vaniljpaste
  • 50 g smör, kallt

Fyllning

  • 500 g mandelmassa
  • 0,5-1 äggvita
  • 2 msk cognac

Dekor

  • 100 g hasselnötter
  • 100 g choklad
  • florsocker, som pudras över

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till botten i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg.
  2. Plasta in och ställ i kylskåp en stund.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Riv mandelmassan och blanda den med äggvitan och konjaken. Konsistensen ska vara som en gröt som går att spritsa.
  5. Kavla ut degen några mm tjock. Stansa ut blommor med ett mått. Grädda dem mitt ugnen 7 minuter.
  6. Tag ut dem och låt dem svalna på plåten.
  7. Höj ugnsvärmen till 200 grader.
  8. Rosta nötterna på en plåt i ugnen 8-10 minuter.
  9. Ta ut och gnugga bort skalet i en handduk. Dela nötterna på hälften.
  10. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  11. Spritsa fyllningen på blommorna och sätt en nöt på varje blomblad. Grädda igen i 20 minuter.
  12. Låt kallna och garnera med smält choklad och pudra florsocker över.