Mandelfri semla med vaniljkräm, rårörda hallon och rostad vit choklad är en riktig succé! Receptet på vetedegen hittar du här >>
Se Hilda Kirkhoff laga receptet
Ingredienser
sats
Vetedeg
1 sats vetedeg
Vaniljkräm
3 äggulor
2 msk majsstärkelse
0,75 dl strösocker
2 dl mjölk (3 %)
0,5 dl grädde
1 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
25 g smör, rumsvarmt
Rårörda hallon
225 g hallon, tinade
0,5-1 msk rörsocker
ev 0,5 tsk malen kardemumma, nymald
Rostad vit choklad
100 g vit bakchoklad
Servering
vispgrädde
florsocker
Gör så här
Vaniljkräm
Blanda ihop äggulor, majsstärkelse och strösocker för hand i en skål.
Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull.
Häll den varma gräddmjölken med vanilj i ägguleblandningen. Rör hela tiden och häll snabbt tillbaka i kastrullen.
Värm på låg till medelvärme, rör hela tiden tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka, då blir det äggröra.
När krämen tjocknat så ta av den från värmen och tillsätt smöret.
Häll krämen i en skål, plasta så att plasten ligger på krämen och låt svalna helt i kylen.
Rårörda hallon
Sila hallonen så saften silas bort.
Lägg hallonen i en skål med rörsocker och kardemumma. Rör om försiktigt så att hallonen inte mosas för mycket. Låt stå till montering.
Rostad vit choklad
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Hacka chokladen grovt och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in i ugnen i ca 3–5 minuter. Passa ugnen då chokladen bränns snabbt.
Ta ut plåten när chokladen är gyllenbrun.
Hacka chokladen lite lätt. Låt svalna helt på plåten.
Servering
Montera semlan genom att spritsa på de rårörda hallonen, toppa med vaniljkräm, strö över rostad vit choklad och avsluta med vispad grädde. Pudra över florsocker.