Mandelkaka med bär

Mandelkaka med bär
Foto: Lennart Weibull
Lina Wallentinson NY
Lina Wallentinson NY

Mandelkaka med bär

12 ingredienser

1 h

Som en saftig mazarin. Mitt tips är att inte berätta att det är bönor i kakan innan folk provat, ingen kommer att ana det. Säg inte heller att det är rätt mycket potatis i…

Receptet är ur boken Baka med bönor av Lina Wallentinson, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner bitar
  • 1 förp färdigkokta stora vita bönor (eller kikärtor) [380 g avrunnen vikt ca 230 g]
  • 50 g smör
  • 200 g potatis, kall kokt
  • 1,5 dl mandelmjöl [65 g]
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 bittermandel, rivna
  • 3 ägg
  • 2 dl rörsocker
  • 1,5 dl frysta bär (eller färska bär, t ex röda vinbär, blåbär eller hallon)
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 2 msk mandelsplitter (eller hackad mandel)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Smält smöret, låt det svalna något. Riv potatisen fint.
  3. Mixa de vita bönorna slätt tillsammans med smöret.
  4. Blanda mandelmjölet med bakpulver, vaniljpulver och riven bittermandel.
  5. Vispa ägg och socker fluffigt.
  6. Häll mjölblandningen, bönsmöret och potatisen i äggvispet. Rör till en jämn smet.
  7. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter. Blanda bären med majsstärkelsen. Strö över bär och mandel.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter, eller tills kakan stannat i mitten. Låt svalna. Servera gärna med vispad grädde.