Mandelkaka med potatis och citron

Mandelkaka med potatis och citron
Foto: Annelie Andersson
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Mandelkaka med potatis och citron

6 ingredienser

1 h

"Kokt potatis blir ofta över hemma hos oss. Det bästa sättet att förvara den i kylen är i en skål utan lock, men täckt med en bit hushållspapper så att potatisen inte blir så blöt. Ett sätt att ta tillvara potatisen är att baka denna ljuvliga kaka, som är en variant på Kronans kaka med historia från början av 1900-talet då man i brist på mjöl använde kokt potatis. Den är fantastisk, jag lovar." /Annelie Andersson

Ingredienser

portioner kaka
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3 ägg, separerade
  • 170 g strösocker [2 dl]
  • 150 g mandelmjöl [3 dl]
  • 150 g potatis, fint riven eller pressad kokt och kall [knappt 3 dl]
  • 1 citron, rivet skal

Gör så här

  1. Ta fram smöret i god tid.
  2. Värm ugnen till 175 grader. Smöra och bröa formen med mandelmjöl eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten.
  3. Separera äggen och börja med att vispa äggvitorna i en helt ren skål till ett fast skum som bildar mjuka toppar. Ställ åt sidan.
  4. Skölj av visparna och ta fram en stor skål. Vispa smör och socker tills det blir ljust och poröst. Du kan behöva skrapa ner smet från sidorna.
  5. Vispa sönder äggulorna lätt och tillsätt dem lite i taget i smörblandningen under vispning.
  6. Vänd sedan varsamt ner mandelmjöl, riven potatis och citronskal. Ha till sist ner de vispade äggvitorna. Vänd om lugnt och metodiskt, stora tag med slickepotten och försök att bevara luftigheten.
  7. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
  8. Grädda i mitten av ugnen ca 40–45 minuter. Känn med provsticka att kakan är genomgräddad.
  9. Låt svalna och servera gärna med vispgrädde.