Mandelkakor med brynt smör och björnbär

Mandelkakor med brynt smör och björnbär
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Mandelkakor med brynt smör och björnbär

9 ingredienser

1 h

Det franska bakverket financiers är som en slags fransk mazarin. Bakas med brynt smör och mandel. Här med syrliga björnbär, men andra bär går också bra. Allra godast nybakade. Kan frysas men tappar lite av den härliga ytan. Smeten kan förberedas och förvaras i kylen i spritspåse eller i burk med lock. Om du inte har tillräckligt med formar, fyll de du har och ställ in resterande smet i kylen. Grädda en första omgång och sedan nästa när formarna svalnat. Det blir ca 12 st, beroende på form. Annelie har använt formar i metall som rymmer 30 ml och är 6 cm i ovankant. Minimuffinsplåt eller pappersformar går också bra. Tänk på att val av form (både storlek och material) kan påverka gräddningstiden.

Ingredienser

portioner
  • 55 g smör
  • 75 g florsocker [1,25 dl]
  • 60 g mandelmjöl [1,25 dl]
  • 25 g vetemjöl (eller (fullkorns)rismjöl för glutenfritt) [0,4 dl]
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 0,5 krm salt
  • 2 äggvitor, rumsvarma
  • färska björnbär
  • florsocker

Gör så här

  1. Börja med att bryna smöret som behöver tid att svalna. Lägg smöret i en liten kastrull. Smält på högsta värme. Vispa om så att smöret inte bränns. Efter en stund börjar smöret att skumma och nu måste du vara med så att det inte bränns. Så snart som smöret börjar bli brunt under den skummiga ytan och en doft av nöt och kola sprids, dra av kastrullen från värmen. Smöret ska brynas men inte brännas. Häll över smöret i en skål och låt svalna i en halvtimme.
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Smöra formarna.
  4. Ta fram en stor skål och ha i alla torra ingredienser. Blanda ordentligt.
  5. Separera äggen och vispa upp vitorna med en vanlig visp, bara tills det bildas ett skum.
  6. Häll ner äggvitorna i det torra och vänd ihop med en slickepott.
  7. Vänd till sist ner det avsvalnade brynta smöret lite i taget och tills smeten precis går ihop.
  8. Fördela smeten i formarna med hjälp av sked eller spritspåse. Fyll formarna till ungefär två tredjedelar.
  9. Halvera björnbären och placera två halvor i varje form.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. När kanterna börjar få färg är det dags att känna med provsticka om de är färdiga. Stickan ska vara torr.
  11. Flytta över formarna till ett galler och låt svalna en stund. Vänd ut kakorna och låt kallna helt på gallret.
  12. Pudra gärna med lite florsocker innan servering.