Mandelmanns bondkakor, bonkisar

Mandelmanns bonkisar
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Mandelmanns bondkakor, bonkisar

7 ingredienser

30 m + tid i kyl

Juliga och klassiska småkakor med härligt knäckig smak. Så här gör du bondkakor på Mandelmanns recept - Gustavs absoluta favoritkakor!

Ingredienser

portioner70 - 100 stycken
  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 0,75 dl sötmandel, grovhackad
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Mät upp smör, strösocker och sirap. Hacka mandeln grovt. Blanda bikarbonat och vatten i en liten skål.
  2. Arbeta ihop smör, strösocker och sirap till en jämn smet. Tillsätt den hackade mandeln, vetemjölet och bikarbonatet utblandat med vatten.
  3. Arbeta ihop degen och tryck ihop degen till två lika stora klumpar (gäller en sats deg, om du gör dubbel sats så gör 4 st klumpar o.s.v.).
  4. Rulla ut varje degklump till en avlång rulle, ca 25 cm långa, 4-5 cm i diameter. Rulla in rullarna i plastfolie eller bakplåtspapper och lägg in dem i kylen, gärna över natten men minst 2 timmar tills de blivit hårda. De kan även läggas in i frysen lite kortare tid om man har bråttom.
  5. Ta upp rullarna på en skärbräda och skär med en vass kniv ca 0,3-0,5 cm tjocka skivor. Lägg bondkakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda bondkakorna mitt i ugnen i 200 grader i ca 5-7 minuter tills kakorna fått en guldgul färg.