Mandeltårta med mjölkchokladmousse och jordgubbar

Mandeltårta med mjölkchokladmousse och jordgubbar
Foto: Jakob Fridholm
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Mandeltårta med mjölkchokladmousse och jordgubbar

14 ingredienser

1 h 30 m

”Jag är ingen storälskare av tårta, för det är ofta väldigt oproportionerligt med mängden kaka, kräm och den faktiska frukten. Att göra så här blir både godare och lyxigare. Men självklart ska det göras när bären är i säsong för att ge ett riktigt bra resultat.” /Paul

Receptet är ur boken Pauls kök, Norstedts förlag.

Ingredienser

portioner bitar
  • 2 l jordgubbar och blandade bär
  • 350 g äggvita [9 st]
  • 400 g florsocker
  • 240 g mandelmjöl
  • 160 g vetemjöl
  • 345 g smör
  • 150 g mjölkchoklad
  • 0,5 dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk ev gravad citron

Till servering

  • 3 msk florsocker
  • 1 tsk citronsyra
  • färsk citronmeliss
  • mynta

Gör så här

  1. Vispa äggvitan tills den är stenhård (nästan skuren).
  2. Blanda florsocker, mandelmjöl och vetemjöl.
  3. Sikta i mjölblandningen i äggvitan i två omgångar och avsluta med att röra i varmt smör till en homogen smet.
  4. Smöra och mjöla en form klädd med bakplåtspapper.
  5. Häll i smeten och baka i ugn på 185 grader tills den är gyllenbrun och fast. Låt svalna.
  6. Smält mjölkchoklad och socker i vattenbad och rör i grädden. Kyl och vispa med gravad citron till moussekonsistens.
  7. Stryk anslaget med mjölkchokladmousse och toppa med rikligt med jordgubbar och blandade bär från självplocken.
  8. Blanda florsocker och citronsyra. Pudra över bären och toppa med citronmeliss och mynta.