Mannerströms saftiga lussekatter

Lussebullar
Foto: Tomas Yeh
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Mannerströms saftiga lussekatter

Av: Leif Mannerström

Från: Mannerströms julkokbok

11 ingredienser

Saftiga lussekatter hör Lucia till! Gyllengula av saffran och kryddade med lite nystött kardemumma blir de oemotståndliga. Recept från Mannerströms julkokbok.

Receptet ger ca 40 lussekatter.
En lite lyxigare variant kan fyllas med mandelsmör och kanel! /Leif Mannerström
Läs mer om

Mannerströms julkokbok

Ingredienser

Mannerströms saftiga lussekatter

  • 100 g smör
  • 1 g saffran
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g kesella 1 %
  • 2,25 dl strösocker
  • 1 msk kardemummakärnor, nystötta
  • 0,5 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl

Garnering av lussekatterna

  • 1 dl russin, till dekoration
  • 1 ägg, uppvispat till pensling

Gör så här

Mannerströms saftiga lussekatter

  1. Smält smör i en kastrull tillsammans med saffran.
  2. Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.
  3. Smula ner jäst i en bunke och rör ut den i lite av mjölkblandningen.
  4. Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.
  5. Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper kanten på bunken.
  6. Låt din saffransdeg jäsa med bakduk i 30 minuter.
  7. Lägg saffransdegen på ett lätt mjölat bakbord.
  8. Arbeta den smidig och dela i två delar. Rulla dem till längder som delas i 20 bitar vardera.
  9. Rulla varje bit saffransdeg till en smal rulle och forma lussekatter eller lussebullar.
  10. Lägg lusseklatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck ner russin djupt ner i bullarna.
  11. Jäs i ytterligare 30–40 minuter under bakduk.
  12. Värm ugnen till 225 grader.
  13. Pensla lussekatterna med ägg.
  14. Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 6–8 minuter tills de är gyllenbruna.
  15. Låt svalna under bakduk.
  16. Klart! Nu kan du njuta av Leif Mannerströms saftiga lussekatter.