Marängsviss med hemgjorda maränger och riktig chokladsås

POPULÄRT
Marängsviss med hemgjorda maränger och riktig chokladsås
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Marängsviss med hemgjorda maränger och riktig chokladsås

15 ingredienser

60 m

Det man gillar som barn, gillar man nästan alltid som vuxen. /Per

Dryck:

STARKT
Ett litet glas calvados kan vara väldigt gott till den här söta efterrätten. Calvados är ett destillat på cider som påminner lite om konjak men med en påtaglig smak av äpplen. Calvados Pays d’Auge Réserve kommer från Normandie i Frankrike och har en välbalanserad fruktig smak med inslag av fat, mogna äpplen, mörk choklad, apelsin, nötter och vanilj.

MINDRE STARKT
Söt champagne och marängsviss är inte heller dumt. Jag dricker gärna Louis Roederer Carte Blanche. Den finns sällan på hyllan på systemet men kan beställas. Den är inte klibbigt söt utan bara rund och behaglig, tack vare fruktsyran och bubblorna som finns i alla champagner.

BARA KAFFE, TACK
En kopp nybryggt kaffe och inget mer kan vara alldeles nog.

Ingredienser

portioner

vaniljglass

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker

Minimaränger, ca 60 st

  • 2 äggvitor
  • 1,25 dl strösocker

Chokladsås

  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2-3 msk ljus sirap
  • några saltflingor

Servering

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 bananer
  • ev mandelspån, rostade

Gör så här

  1. Börja med glassen. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull.
  2. Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud blandningen i ett vattenbad (ställ bunken i en kastrull med hett vatten). Tillsätt gräddmjölken under vispning. Låt svalna i kallt vattenbad. Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall.
  3. Ta upp vaniljstången ur smeten. Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten. Frys smeten i glassmaskin. Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör om ordentligt i
  4. glassen var tjugonde minut tills glassen har fast konsistens, cirka 4 timmar.
  5. Värm ugnen till 100 grader.
  6. Vispa äggvitorna till marängerna till hårt skum i perfekt rengjord skål. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa till en fast marängsmet.
  7. Lägg smeten i en sprits och spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda marängerna mitt i ugnen i cirka 1 timme, tills de lossnar från papperet och känns torra. OBS! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen.
  9. Koka alla ingredienser till chokladsåsen under omrörning i cirka 5 minuter, eller till simmig konsistens.
  10. Vispa grädden.
  11. Varva maränger, grädde, skivade bananer, glass och chokladsås på ett fat. Garnera eventuellt med flagad mandel.