Marängsviss med rödbetor

Marängsviss med rödbetor
Adam Thulin
Adam Thulin

Marängsviss med rödbetor

14 ingredienser

30 m + tid i ugn

I den här festliga desserten har rödbetan en hedersplats! Har du testat karamelliserad rödbeta? Om inte så är det dags nu i den här rosaskimrande desserten.

Ingredienser

portioner4 - 6

Karamelliserade rödbetor

  • 250 g rödbeta
  • 1,5 msk honung
  • rapsolja

Rödbetsmaränger

  • 2 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk rödbetsjuice

Vaniljglass

  • 1 vaniljstång
  • 2,5 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • ca 0,5 krm salt

Servering

  • 2 dl grädde, lättvispad
  • rödbetspulver (valfritt)

Gör så här

Karamelliserade rödbetor

  1. Skala och skär ner rödbetorna i mindre bitar ca 1.5 x 1.5 cm stora.
  2. Lägg på en plåt och ringla över olja.
  3. Rosta i ugnen på 225 grader i 20 minuter.
  4. Ta ut och tillsätt honungen samt rör om så honungen fördelar sig jämnt mellan betorna.
  5. Kör i ugnen igen i 7 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna innan servering

Rödbetsmaränger

  1. Vispa äggvitorna till ett fluffigt skum med en elvisp.
  2. Tillsätt sockret i omgångar tills allt socker är slut.
  3. Riv en rödbeta på ett rivjärn och krama ur juicen. Det fungerar även att använda färdigköpt rödbetsjuice.
  4. Tillsätt juicen i marängsmeten och rör om försiktigt.
  5. Klicka ut önskad storlek på maränger på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Baka marängerna i ugnen på 100 grader varmluft tills de är krispiga men lite sega i mitten, ca 2 timmar beroende på storlek.
  7. Ta ut och låt svalna innan servering.

Vaniljglass

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull.
  2. Tillsätt grädde, mjölk och själva vaniljstången och låt sjuda i 3-4 minuter.
  3. Vispa ihop äggulor och socker.
  4. Häll försiktigt lite av gräddblandningen över äggvispet.
  5. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och låt det sjuda upp till 84 grader under omrörning.
  6. Sila av smeten och låt svalna.
  7. Tillsätt en nypa salt och kör smeten i en glassmaskin tills den är klar.

Servering

  1. Lägg glass i botten på skålarna och toppa med de karamelliserade betorna.
  2. Bryt marängerna i mindre bitar och strö dem över.
  3. Toppa med lättvispad grädde och rödbetspulver.