Marängtårta med färska jordgubbar

Marängtårta med färska jordgubbar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Marängtårta med färska jordgubbar

5 ingredienser

Marängtårta med jordgubbar hör sommaren till. Naturligtvis går det snabbt och lätt att laga av färdiga marängbottnar, men här kommer receptet för dig som baka egna.

Ingredienser

portioner
  • 1 l färska jordgubbar
  • 5 dl vispgrädde

Marängbottnar:

  • 5 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • några droppar ättika

Gör så här

  1. Tårtbottnar: Värm ugnen till 225°. Vispa äggvitorna till styvt skum, skummet ska bli så styvt att du kan vända bunken upp och ner utan att smeten rinner ur. Vänd försiktigt ner hälften av strösockret och några droppar ättiksprit, vänd därefter försiktigt ner resten av sockret. Bred ut smeten i två cirklar på en plåt klädd med bakplåtspapper och sätt in i ugnen. Stäng av värmen efter 2 minuter och låt marängen stå kvar i ugnen tills ugnen kallnat.
  2. Skölj och snoppa jordgubbarna, ta undan de vackraste till garnering och halvera dem. Mosa resten av jordgubbarna med en gaffel. Vispa grädden till skum och rör ner de mosade jordgubbarna.
  3. Varva grädden med marängbottnarna precis före servering. Lägg på halverade jordgubbar och servera genast, sparas tårtan mjuknar marängen och blir seg.