Somrig och söt marängtårta med marängbottnar fyllda med fluffig grädde med vit choklad och syrlig lemon curd. Toppa generöst med jordgubbar eller andra färska bär som är i säsong.
Grovhacka den vita chokladen. Lägg det i en kastrull tillsammans med vispgrädde. Smält ihop försiktigt på låg värme under omrörning tills det blivit en jämn smet.
Häll upp fluffsmeten i en bunke av glas eller metall och låt stå i kylen i minst 4 timmar, helst över natten.
Marängbottnar
Sätt ugnen på 90 grader (varmluft) och täck tvåplåtar med bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
Spritsa eller klicka ut marängbottnar, 23 cm i diameter, på plåtarna. Grädda bottnarna, båda samtidigt, i ugnen i ca 1,5 timme. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1 timme innan du tar ut bottnarna ur ugnen.
Lemon curd
Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke av metall.
Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt.
Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
Montering
Smält den mörka chokladen till marängbottnarna, antingen över vattenbad eller i omgångar i mikron.
Pensla bottnarna med chokladen. Låt stelna.
Vispa upp det vita chokladfluffet med elvisp.
Fyll din tårta med den och med lemon curd. Dekorera med färska jordgubbar, citronmeliss och florsocker.