Marcus Samuelssons chokladromkaka med kanelgrädde

Marcus Samuelssons chokladromkaka med kanelgrädde
Foto: Gediyon Kifle
Marcus Samuelsson
Marcus Samuelsson

Marcus Samuelssons chokladromkaka med kanelgrädde

Av: Marcus Samuelsson

Från: Africa on my mind

18 ingredienser

I Etiopien finns ingen dessertkultur, men i alla bagerier säljs vackert glaserade kakor. Stiligast av alla tronar chokladkakan - fyllig, mättad, mättande. Den serveras alltid vid festligheter och är en perfekt present till någon alldeles speciell. Kakan nedan hittade jag på med tanke på en kaka jag såg i Addis Abeba. Samtidigt ville jag göra något som påminde om de kryddodlingar jag besökte på Zanzaibar, där jag fick smaka nyskördad "äkta" kanel - alltså inte kassiakanel - för första gången. Den har en fylligare smak och doft än kassiakanelen (hushållskanelen) och har en alldeles otrolig arom. Äkta vara (även kallad ceylonkanel) finns att köpa i Sverige, om än inte nyskördad.

Ingredienser

portioner
  • 125 g mörk choklad, grovt hackad
  • 350 g osaltat smör, i småbitar
  • 4 msk kaffe, starkt
  • 4 msk mörk rom
  • 5 dl strösocker
  • 3 ägg (stora)
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 krm malen nejlika
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 krm bikarbonat
  • 1,25 dl lättyoghurt
  • 1 tsk vaniljextrakt

Kanelgrädde

  • 1 tsk malen kanel
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 4 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2 msk mörk rom

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa två runda kakformar (20 cm).
  2. Lägg choklad och smör i en kastrull som ställts i vattenbad på spisen. Smält under omrörning, över sakta sjudande vatten.
  3. Lyft kastrullen ur vattenbadet, rör ner kaffe, rom och strösocker och rör om tills sockret lösts.
  4. Häll över smeten i en stor skål och vispa ner äggen, vänd därefter i mjöl, kanel , kryddnejlika, bakpulver och bikarbonat.
  5. Rör i yoghurt och vaniljextrakt tills allt är väl blandat.
  6. Häll smeten i de smorda formarna. Grädda dem tills en tandpetare som sticks in mitt i kakan inte blir kladdig, cirka 30 minuter. Låt kakorna svalna i formarna på bakgaller i cirka 20 minuter.
  7. Vänd upp chokladkakorna och låt svalna ytterligare. Skiva och servera med kanelgrädde.
  8. Kanelgrädde: Rosta kanelen i en liten stekpanna över medelhög värme tills den börjar dofta, 30-60 sekunder. Dra pannan från värmen och låt svalna.
  9. Blanda grädde, socker och vaniljextrakt i en skål och vispa till halvfast skum. Vänd ner kanel och rom.