Marcus Samulesons koesisters

Marcus Samulesons koesisters
Foto: Gediyon Kifle
Marcus Samuelsson
Marcus Samuelsson

Marcus Samulesons koesisters

Av: Marcus Samuelsson

Från: Africa on my mind

13 ingredienser

Bor man i Kapstaden är man med rätta stolt över sina koesisters, munkar som hör till att man äter efter gudstjänsten på söndagarna. I min jakt på perfekta koesisters hamnade jag hemma hos Peter och Marilyn Carelon, ett energiskt sydafrikanskt par som driver en tryckerifirma och en bed and breakfast i hemmet. De hade två koesistersrecept att dela med sig av - ett med söt flätad klenätlik deg och en mörk kryddig munkvariant. Ytterligare en typ, utan kryddor och doppad i söt lag, kallas koeksisters och är vanliga hos afrikander, men jag föll mest för den kryddiga sorten med kanel, ingefära och kardemumma.

Ingredienser

  • 6 msk vatten, varmt
  • 3 msk strösocker
  • 1 förp torrjäst
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 3 äggulor
  • 5 msk mjölk
  • 2 msk osaltat smör
  • 4 msk packat råsocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk mald kardemumma, helst nymald
  • ca 1 l rapsolja, till fritering

Gör så här

  1. Rör samman vatten, strösocker och jäst i en degbunke och ställ på varm och dragfri plats tills jästen börjar bubbla, 5-10 minuter.
  2. Blanda ner mjöl och salt i degvätskan med en stavmixer på låg hastighet. Häll i en äggula i taget och mixa tills smeten är väl blandad mellan varje.
  3. Sjud upp mjölken med smöret i en liten kastrull, rör om tills smöret smält. Häll långsamt ner den i mjölblandningen medan mixern arbetar.
  4. När degen är väl genomarbetad täcks bunken med en fuktig trasa och får jäsa till dubbel storlek på varm plats, cirka 40 minuter.
  5. Tryck ihop degen och vänd upp den på mjölat bakbord. Skär den i 20 bitar, rulla varje bit till en boll och lägg dem i ett lager på en bakplåt.
  6. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter på varm plats.
  7. Medan degen jäser rörs råsocker, kanel, ingefära och kardemumma ihop i en vid skål.
  8. Hetta upp ett 7-8 cm djupt lager olja till 175 grader i en djup gryta.
  9. Arbeta i omgångar och fritera degbollarna gyllende runt om, 3-4 minuter. Lyft upp dem och låt rinna av på hushållspapper.
  10. Rulla munkarna i kryddblandningen och servera dem varma.