Berbere

Berbere
Foto: Gediyon Kifle
Marcus Samuelsson
Marcus Samuelsson

Berbere

Av: Marcus Samuelsson

Från: Africa on my mind

12 ingredienser

I Etiopien tar det flera dagar att blanda berbere - chilifrukterna ska torkas i solen i tre dagar, så stötas i mortel, blandas med de andra malda kryddorna och därefter bredas ut i solen för att torka igen - och det blandas ofta i stora kvantiteter med uppemot sju, åtta kilo chili och tre kilo vitlök. Jag har rationaliserat receptet, skurit ner drastiskt på mängderna och fått fram en berbere som inte kompromissar med smaken men som bara tar en kvart att göra. Varje enskild etiopisk familj har sitt eget recept på denna universalkrydda, med varierande grad av hetta och styrka. Blandningen brukar smaksätta etiopiska grytor, men jag tycker också att den passar till att gnida in i nöt- eller lammkött. /Marcus Samuelsson

Receptet räcker till 2,5 dl.

Förvara i lufttät burk i kylen i upp till 3 månader.

Ingredienser

portioner dl
  • 1 tsk bockhornsklöverfrön
  • 1,25 dl chilifrukt, mald och torkad (serranochili eller annan chilifrukt)
  • 1,25 dl paprikapulver
  • 2 msk salt
  • 2 tsk ingefära, mald
  • 2 tsk lökpulver
  • 1 tsk malen kardemumma, helst nymald
  • 1 tsk malen muskot
  • 3 krm vitlökspulver
  • 2 krm malen nejlika
  • 2 krm malen kanel
  • 2 krm malen kryddpeppar

Gör så här

  1. Mal bokhornsklöverfröna i en mortel eller elektrisk kryddeller kaffekvarn.
  2. Blanda samman väl med övriga ingredienser i en liten skål.
  3. Förvara i lufttät burk i kylen i upp till 3 månader.