Marias grytbröd

Marias grytbröd
Foto: Sonja Dahlgren
Maria Blohm
Maria Blohm

Marias grytbröd

6 ingredienser

3 h

Att baka bröd i gryta ger ett saftigare bröd som dessutom blir vackert runt. /Maria

Receptet är från Maria Blohms kokbok "Alla kan baka".

Ingredienser

portioner bröd
  • 600 g vatten, kallt
  • 15 g jäst
  • 150 g grahamsmjöl
  • 700 g vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • valfri olja, till grytan

Gör så här

  1. Väg upp alla ingredienser i en bunke. Häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk.
  2. Knåda degen i en degblandare/assistent i ca 10 minuter på lägsta hastigheten. Om du väljer att knåda för hand får du dubbla tiden och vara noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.
  3. Låt degen vila i en bunke övertäckt med plast i rumstemperatur i 2 timmar.
  4. Ställ in en stor gryta med lock i ugnen och värm den till 250 grader.
  5. När ugnen har rätt temperatur tar du ut grytan och häller lite olja i botten. Stjälp ner degen i grytan.
  6. Sätt på locket på grytan och grädda brödet i 40 minuter i 250 grader. Ta sedan av locket och låt brödet
  7. gräddas i ytterligare 20 minuter.
  8. Stjälp ut brödet ur grytan och låt det svalna på ett galler.