Marias paradrätt som gillas av alla i famljen Montazami. Det är Marias svärmor som har lärt henne laga den här traditionellt persiska rätten till perfektion. Perfekt laga en söndag och bjuda på vänner och familj på.
Blanda färsen med lök, yoghurt, salt, peppar och kebabkrydda. Tryck ut färsen i en stor stekpanna av exempelvis teflon och platta till en ca 2 cm tjock platta. Ställ pannan på spisen och hetta upp. Låt färsen steka ett par minuter. Dela den i ca 3-4 cm avlånga bitar med hjälp av en stekspade. Låt det brynas ytterligare ca 5 minuter. Vänd bitarna försiktigt och pudra över sumac. Lägg de halverade tomaterna runtom. Lägg på ett lock lite på glänt. Låt puttra på medelvärme tills all vätska kokat in, ca 3-4 minuter.
Saffransris
Låt riset ligga i blöt 30 minuter och skölj det 4-5 gånger under tiden. Koka upp vattnet i en stor gryta med saltet. Lägg i riset och låt det sjuda utan lock i ca 8 minuter. Häll av överflödigt vatten. Diska ur grytan. Häll olja och vatten i grytan. Hetta upp och lägg i potatisen och låt den få färg. Lägg i riset, lägg över en handduk och sätt på lock. Vik upp handduken över locket. Låt sjuda 10 minuter. Lägg upp det i en skål. Skeda över saffran utrört i vattnet. Häll över lite smör.
Yoghurt- och gurkdipp
Blanda yoghurten med alla övriga ingredienser i en skål.
Sallad shirazi
Blanda alla grönsaker i en skål. Rör samman pressad saft av lime eller citron med oljan. Blanda det med grönsakerna och strö över mynta. Vänd försiktigt runt så att allt blandas.
Servera kebaben med ris, yoghurt och sallad. Vill du kan du också lägga till strimlad rödlök och färska örter.