Marinerad entrecôte med pommes och balsamicosås

Marinerad entrecote med pommes och balsamicosås
Foto: Tv4

Marinerad entrecôte med pommes och balsamicosås

Av: Petra - Boden

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1 h 30 min

Marinerad entrecôte med pommes och balsamicosås passar perfekt för en lyxig men avslappnad middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Marinad

  • 25 g smör
  • 1 dl grillolja (Cay P grillolja)
  • salt
  • peppar
  • färsk rosmarin

Entrecôte

  • 600 g entrecôte, i bitar [150 g per person]
  • färsk rosmarin

Sås

  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 dl brunt farinsocker
  • 1 dl balsamvinäger
  • 3 dl rött vin
  • 3 dl vatten
  • 4 msk kalvfond
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk majsstärkelse

Pommes

  • 700 g pommes frites [175 g per person]
  • 1 msk olja
  • salt
  • parmesanost, riven

Servering

  • 2 knippen grön sparris
  • 100 g svamp
  • rucolasallad
  • balsamvinäger
  • salt

Gör så här

  1. Starta sous viden på 59 grader.

Marinad

  1. Mixa allt till en slät marinad.
  2. Smaka av med salt och peppar.

Entrecôte

  1. Pensla marinaden på köttet och stek det snabbt i en varm panna.
  2. Lägg sedan köttet i en vakuumpåse tillsammans med lite färsk rosmarin. Häll i resten av marinaden och lägg ner påsen i sous viden i ca 1 timme.
  3. Stek köttet (efter att det är klart i sous viden) så att det får en fin stekyta.
  4. Vill du komma åt på alla ställen kan du använda en brännare.
  5. Du kan använda en köttermometer och dubbelkolla så att köttet har en temperatur på 54-58 grader.

Sås

  1. Finhacka löken och fräs den i smör.
  2. Häll i tomatpuré samt farinsocker och rör om så att det inte bränns men får färg.
  3. Tillsätt balsamvinäger, vin samt vatten och låt koka ihop till hälften.
  4. Rör i kalvfond, salt och peppar.
  5. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen.
  6. Red med majsstärkelse utrört med lite vatten för att undvika klumpar.

Pommes

  1. Ta ut pommes frites ur frysen och stoppa ner dem i airfryern.
  2. Tillsätt olja samt salt och starta airfryern på ca 20 minuter.
  3. Toppa med riven parmesanost när de är klara.

Servering

  1. Skiva upp köttet och servera med stekt sparris, stekt svamp, rucolasallad, picklad silverlök och pommes frites.