Marinerade jordgubbar med rabarber

koket.se
Marinerade jordgubbar med rabarber
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Marinerade jordgubbar med rabarber

17 ingredienser

1 h

Den här desserten andas svensk vår och sommar! För vad säger du om marinerade jordgubbar och rabarber med hemgjord sorbet och krispigt kaksmul? En riktig succé säger vi!

Se Ludwig Tjörnemo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Marinerade jordgubbar och rabarber

  • 200 g strösocker
  • 300 g vatten
  • 33 cl tonic
  • 6 cl gin
  • 0,5 citron (beroende på storlek)
  • 0,5 vaniljstång
  • 5 kardemummakärnor (gröna)
  • 2 stjälkar rabarber
  • 1 l jordgubbar

Kaksmul

  • 4 kakor (dina favoriter)
  • 100 g sötmandel, rostade och salta

Sorbet

  • 1,5 gelatin
  • 150 g äppelmust
  • 100 g strösocker
  • 250 g färskost
  • 250 g yoghurt
  • 1 citron

Gör så här

Marinerade jordgubbar och rabarber

  1. Koka upp socker, vatten, tonic, gin, citronjuice, citronzest, vanilj och kardemumma.
  2. Skala rabarbern och lägg ner skalet i juicen. Låt dra ca 30 minuter och sila sedan av.
  3. Kvarta jordgubbarna och lägg ner bitarna i juicen vid servering.
  4. Skär rabarbern i 5 cm långa bitar och hyvla tunt på mandolin. Lägg remsorna i isvatten fram till servering.

Kaksmul

  1. Hacka kakorna och mandlarna till ett grovt smul.

Sorbet

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
  2. Reducera äppelmusten till hälften.
  3. Tillsätt socker och smält ner gelatinbladen.
  4. Häll sedan i färskosten och yoghurten.
  5. Riv ner skalet och pressa i juicen från citronen och smaka av.
  6. Kör sedan smeten i en glassmaskin.

Servering

  1. Servera jordgubbarna och rabarbern med juicen i en skål och toppa med sorbet och kaksmul.