Markos finska kålrotslåda
Foto: TV4
Markos finska kålrotslåda
Ingredienser
- 1 kg kålrot
- 4 dl vispgrädde
- 2 dl ströbröd
- 1 dl sirap
- 1,5 tsk malen ingefära
- 0,5 tsk muskot
- 0,5 tsk vitpeppar
- 1,5 tsk salt
- 1 ägg
- 3 msk ströbröd
- 25 g smör
Gör så här
- Skala och tärna kålroten. Lägg i kastrull, fyll på med vatten så att det täcks, salta lätt och koka mjuk under lock.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Blanda ströbröd, grädde, sirap, grädde, kryddor, salt och uppvispat ägg i en skål. Tillsätt 2 msk av kokvattnet från kålroten när den kokat klart.
- Mosa eller mixa avrunnen kålrot till slät puré med stomp eller stavmixer.
- Blanda kålrotsmoset med ströbrödsmeten. Överför till form.
- Strö på ströbröd och hyvla över smör med osthyvel. Grädda mitt i ugnen 1 ½ timme.
- Servera eller frys in för kommande festligheter.