Markos finska kålrotslåda

Markos finska kålrotslåda
Foto: TV4
Lotta lundgren en smak på livet
Lotta lundgren en smak på livet

Markos finska kålrotslåda

11 ingredienser

2 h

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kålrot
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl ströbröd
  • 1 dl sirap
  • 1,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk muskot
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 3 msk ströbröd
  • 25 g smör

Gör så här

  1. Skala och tärna kålroten. Lägg i kastrull, fyll på med vatten så att det täcks, salta lätt och koka mjuk under lock.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Blanda ströbröd, grädde, sirap, grädde, kryddor, salt och uppvispat ägg i en skål. Tillsätt 2 msk av kokvattnet från kålroten när den kokat klart.
  4. Mosa eller mixa avrunnen kålrot till slät puré med stomp eller stavmixer.
  5. Blanda kålrotsmoset med ströbrödsmeten. Överför till form.
  6. Strö på ströbröd och hyvla över smör med osthyvel. Grädda mitt i ugnen 1 ½ timme.
  7. Servera eller frys in för kommande festligheter.