Mandeltarte

Mandeltarte
Foto: Norstedts
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Mandeltarte

Av: Markus Aujalay

Från: Mina favoriter från Barcelona

9 ingredienser

I Barcelona hittas mängder av mandel i maten. Mandel är verkligen mycket användbar som smaksättare, den sätter prägel på såväl fisk som kött. Men här har jag gett den huvudrollen i en tung, intensivt söt och smakrik paj. /Markus Aujalay

Ingredienser

portioner
  • 1 rulle färsk mördeg
  • 5 dl gula ärtor, torkade
  • florsocker

Mandelmassefyllning

  • 4 ägg
  • 0,5 dl strösocker
  • 250 g mandelmassa
  • 2 dl grekisk yoghurt (eller turkisk 10 %)
  • 1 citron, zest
  • 2 msk sötmandel, hackad och skållad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Klä en springform med mördegen.
  3. Klipp till ett smörpapper och lägg det i botten.
  4. Fyll botten med torkade ärtor, grädda pajskalet i ugnen ca 25 minuter.
  5. Låt svalna.
  6. Ta bort ärtor och smörpapper.
  7. Vispa ägg, socker och mandelmassa i en bunke.
  8. Tillsätt yoghurt, citronskal och hackad mandel.
  9. Häll smeten i pajskalet.
  10. Grädda tarten i ugnen ca 30 minuter.
  11. Låt svalna.
  12. Pudra lite florsocker över tarten innan servering.