Marockansk morotssallad med varmrökt lax

Marockansk morotssallad med varmrökt lax
Foto: Tv4
Nidal Kersh
Nidal Kersh

Marockansk morotssallad med varmrökt lax

10 ingredienser

30 m

Att rosta hela morötter i ugn är ett smart knep för att fram deras sötma och fulla smak. Efter rostning blandas de i en marinad med marockanska kryddor och serveras till varmrökt lax.

Ingredienser

portioner
  • 400 g varmrökt lax
  • 500 g morot, sköljda och skrubbade
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 knippe färsk koriander
  • 1 citron, klyftor och 1 msk saft
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 1 msk harissa
  • 2 msk olivolja
  • grovt salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Lägg ett lager av grovt salt i botten av en ugnsform. Lägg på morötterna och rosta i ugnen i 20-30 minuter, beroende på storlek.
  3. Finhacka vitlöken. Blanda med citronjuice, spiskummin och harissa i en stor skål.
  4. Skär klyftor av citronen till servering.
  5. Ta ut morötterna ur ugnen skär i mindre bitar. Blanda morötterna med kryddorna i skålen.
  6. Hacka koriander och blanda runt med olivoljan.
  7. Servera morötterna med brutna bitar av varmrökt lax och koriander.