Kyckling och skaldjurspaella

Kyckling och skaldjurspaella
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Kyckling och skaldjurspaella

Av: Martin Pettersson

Från: Årets kock

15 ingredienser

50 min

Paella är perfekt om man vill bjuda många. Servera den på ett stort fat mitt på bordet och låt gästerna hugga i!

Ingredienser

portioner
  • 2 kycklingfiléer, med skinn
  • 1 kg blåmusslor
  • 40 färska räkor
  • 1 kg avorioris
  • 4 dl vitt vin
  • 4 bananschalottenlökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 citron
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 2 röda paprikor
  • 1 stjälkselleri
  • 3 dl frysta ärtor
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 msk malen ingefära
  • normalsaltat smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skrapa av alger och beläggningar på musslorna och sortera ut de som är öppna eller spräckta.
  3. Hacka hälften av löken och vitlöken grovt. Fräs i olivolja tillsammans med persiljestjälkarna i en kastrull och häll sen i musslorna och vinet.
  4. Sätt på locket och låt koka tills musslorna öppnar sig cirka 3-4 minuter. Sila bort vätskan från musslorna i en skål.
  5. Hacka resten av löken och vitlöken fint och fräs i olja tillsammans med ingefära och saffran en lite stund. Tillsätt sedan riset. Häll i musselbuljongen och låt koka till riset blir mjukt. Smaka av med salt och peppar.
  6. Stek kycklingen på skinnsidan i en stekpanna med smör. Salta och peppra och baka den färdigt i ugn på 150 grader.
  7. Tärna paprikan och stjälksellerin. Hacka persiljan grovt och skala räkorna.
  8. Vid servering: Fräs sellerin och paprikan i smör och blanda sedan i riset, ärtorna och eventuellt lite vatten, smaka av med salt och peppar. Vänd i musslorna och räkorna och lägg upp på ett stort fat.
  9. Skär kycklingen i tunna skivor och lägg över riset. Pressad över citron och strö lite hackad persilja.
  10. Servera gärna med ett gott bröd till.