Tikka masala med kikärtor

koket.se
Masala med kikärtor
Foto: Helén Pe
Emilia Milosavljevic porträtt
Emilia Milosavljevic porträtt

Tikka masala med kikärtor

25 ingredienser

30 m

"Det här är en stor favorit hemma hos oss. En rätt som går lika bra att laga till vardags som till helgen. Extra gott blir det med hembakat naanbröd med vitlökssmör. Hinner du inte göra naan så funkar det utmärkt att bara servera med ris." / Emilia

Billiga veckan
Billiga veckan omslag

Billiga veckan

Goda och prisvänliga recept från måndag till söndag.

Läs mer

Se Emilia Milosavljevic laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Naan

  • 1 förp torrjäst [à 14 g]
  • 1 tsk strösocker
  • 1,25 dl vatten, varmt (ca 50 grader)
  • 1,25 dl yoghurt (3 % fetthalt)
  • 1 msk rapsolja (+ extra till stekning)
  • 5 dl vetemjöl (+ extra till utbakning)
  • 1 tsk salt

Masala

  • 2 förp färdigkokta kikärtor [ca 380 g]
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 msk garam masala
  • 1 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 förp krossade tomater (à 400 g)
  • 3 dl vispgrädde
  • rapsolja (till stekning)
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Vitlökssmör

  • 25 g smör, rumstempererat
  • 1 klyfta vitlök, pressad

Servering

  • ris, nykokt
  • ev persilja

Gör så här

Naan

  1. Blanda jäst och socker med vattnet i en bunke.
  2. Täck bunken och låt jästen aktiveras i ca 10 minuter.
  3. Blanda jästblandningen med yoghurt och olja, tillsätt sedan lite mjöl åt gången.
  4. Tillsätt saltet och knåda ihop till en smidig deg. Låt gärna degen vara mer åt det klibbiga hållet, men tillsätt mer mjöl om den fastnar i degbunken.
  5. Låt jäsa i 45–60 minuter under en kökshandduk.

Masala

  1. Sila av kikärtorna.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Blanda kryddor och socker i en liten skål.
  4. Fräs lök och vitlök i olja tills löken mjuknat en aning.
  5. Tillsätt kryddblandningen, smula ner buljongtärningen och fräs lite till.
  6. Vänd i krossade tomater och låt puttra i 8–10 minuter.
  7. Vänd sedan i kikärtorna samt grädden och låt puttra under lock i 10–15 minuter.
  8. Smaka av masalan med salt och peppar.

Vitlökssmör

  1. Blanda under tiden ihop smör med vitlök och smaka av med salt.

Naan forts.

  1. Dela naandegen i fyra lika stora delar.
  2. Kavla eller stretcha ut degbitarna till ca 0,5–1 cm tjocka avlånga bröd.
  3. Värm en panna och pensla den med lite olja.
  4. Stek bröden på medelvärme tills ovansidan bildar blåsor och undersidan har fått färg. Vänd och stek på andra sidan.
  5. Lägg de färdiga bröden på en tallrik, bre på vitlökssmör och täck med aluminiumfolie.

Servering

  1. Servera masalan med ris och vitlöksnaan. Toppa eventuellt med lite persilja.

Spara kikärtsspadet för att göra till exempel aioli eller maränger. Spadet, som kallas aquafaba, fungerar som vegansk äggvita.