Mascarponeglass med hallon och pistage

Mascarponeglass med hallon och pistage
Foto: Ulrika Pousette
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Mascarponeglass med hallon och pistage

7 ingredienser

30 min + tid i frys

Recepten kommer från boken "Godare glass". Supergod glass som du enkelt gör helt utan glassmaskin. Den lena, söta smaken från glassen gifter sig perfekt med det syrliga från hallonen och det crunchiga från pistagenötterna.

Ingredienser

portioner liter
  • 250 g frysta hallon
  • 1 citron, saften
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk kondenserad mjölk sötad, ca 400 g
  • 500 g mascarpone
  • 1 dl pistagenötter, att garnera med

Gör så här

  1. Koka hallon, citronsaft och socker i en kastrull tills hallonen har mjuknat. Mixa blandningen till en slät sås med stavmixer. Häll ner såsen i en rymlig skål och låt den svalna.
  2. Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt kondenserad mjölk och mascarpone och vispa ihop till en jämn smet med elvispen.
  3. Häll ner 0.5 deciliter av smeten i skålen med hallonsås. Rör om.
  4. Häll mascarponeblandningen i en form som rymmer cirka 1 1⁄2 liter. Ringla ner hallonsåsen och dra några varv med en sked i formen, så att såsen blandas in litegrann. Finhacka pistaschnötterna och strö dem på toppen.
  5. Täck formen med plastfolie och låt den stå i frysen i minst 6 timmar, helst över natten.
  6. Låt gärna tina före servering i 5‒10 minuter i rumstemperatur eller cirka 15 minuter i kylskåp.