Glassrulltårta med jordgubbar och mynta

POPULÄRT
Glassrulltårta med jordgubbar och mynta
Foto: Martin Skredsvik
Ulrika JislandAnna Jonassen
Ulrika JislandAnna Jonassen

Glassrulltårta med jordgubbar och mynta

Av: Ulrika Jisland, Anna Jonassen

Från: Mat i blomstertid

11 ingredienser

Färska jordgubbar är ett måste på midsommar. Här är ytterligare ett sätt att servera dem på. För en mer vuxen smak kan man fukta kakan med ett par matskedar likör innan man brer på glassen. /Anna och Ulrika

Recept ur boken Mat i blomstertid

Ingredienser

portioner8 - 10

Tårtbotten

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk

Fyllning

  • 1,5 l vaniljglass
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 l jordgubbar
  • 1 msk kakao

Till dekoration

  • mynta

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en separat bunke.
  4. Vänd ner mjölblandningen i smeten och tillsätt mjölken.
  5. Rör om försiktigt.
  6. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter.
  8. Stjälp upp den färdiga, varma tårtbottnen på ett väl sockrat bakplåtspapper.

Fyllning

  1. Ta fram glassen ur frysen så att den hinner mjukna något.
  2. Bred glassen över den avsvalnade kakan och rulla ihop som en vanlig rulltårta.
  3. Låt den stå i frysen minst ett par timmar före servering.

Vid servering

  1. Ta ut tårtan en stund innan den ska ätas och garnera med vispad grädde och skivade jordgubbar.
  2. Pudra över kakaon och garnera till sist med några myntablad. Blir det jordgubbar över kan de serveras vid sidan om.