Mat på spett med hemgjord bea

Mat på spett
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Mat på spett med hemgjord bea

19 ingredienser

1 h

Att tillaga och servera mat på spett är alltid populärt! Speciellt på sommaren är det en riktig succé.

Ingredienser

portioner
  • 8 skivor kalventrecote, tunna
  • 2 färska lökar
  • ca 12 gröna sparrisar
  • grillspett
  • 500 g tomat
  • 1 chilifrukt
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk korianderblommor

Bearnaisesås

  • 500 g smör
  • 3 äggulor
  • vinäger
  • tabasco
  • 2 msk dragon
  • 2 msk persilja
  • salt
  • peppar

Sojalag

  • 1 dl soja
  • 1 dl sake
  • 0,5 dl mirin

Gör så här

  1. Börja med att banka ut kalvköttet riktigt tunt.
  2. Fyll köttet med lök och rulla ihop.
  3. Tillaga köttet i ca 1 minut i ugnen på högsta värmen.
  4. Trä spett igenom köttet och gör samma sak med sparrisen.
  5. Skiva tomaterna och marinera skivorna med lök, chili och olivolja. Toppa med korianderblommor.

Bearnaisesås

  1. Smält smöret och vispa äggulorna varma.
  2. Häll försiktigt ner smöret bland de uppvispade äggulorna och vispa tills såsen är lagom tjock.
  3. Smaka upp med vinäger, tabasco, örter, salt och peppar.

Servering

  1. Grilla spetten med kött och sparris i ca 4-5 minuter och doppa dem i omgångar i sojalagen.
  2. Servera spetten med tomaterna och bearnaisesåsen vid sidan om.