Matbollar med ris och ingefära

Matbollar med ris och ingefära

Matbollar med ris och ingefära

8 ingredienser

30 m

"Har du som jag tröttnat på sockersöta energibars? Speciellt när du egentligen är sugen på mat. Då är de här risbollarna lösningen, de ger snabb energi men mättar bra. Och det är ett bra mycket godare och billigare alternativ än att svänga in på en mack och köpa en korv. Om du har problem med att få bollarna att hålla ihop kan du mixa en fjärdedel av riset tillsammans med aprikoserna." /Isabel Waite

Ingredienser

portioner
  • 4 dl kokt ris, valfri sort (ca 2 dl okokt)
  • 2 dl torkade aprikoser
  • 1 dl vatten, ljummet
  • 1,5 dl cashewnötter
  • 0,5 tsk malen ingefära (eller 2 msk färskriven)
  • 2 krm chilipulver
  • 2 krm salt
  • 1 dl sesamfrön

Gör så här

  1. Koka riset och låt det svalna (enklast är att koka det dagen innan).
  2. Lägg aprikoserna i en skål med det ljumna vattnet och låt svälla i 20 minuter.
  3. Under tiden finhackar du cashewnötterna för hand eller i en grönsakshackare.
  4. Mixa aprikoserna, vattnet och kryddorna ordentligt med en stavmixer.
  5. Rör ihop alla ingredienser och forma till 10 bollar som du sedan rullar i sesamfrön. För mer smak kan du rosta sesamfröna innan.
  6. Bollarna håller en vecka i kylen, de kan även frysas.

Har du ingen stavmixer? Blötlägg aprikoserna längre, finhacka och mosa med en gaffel.