Leif Mannerströms kroppkakor

Leif Mannerströms kroppkakor
Foto: Jenny Grimsgård
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Leif Mannerströms kroppkakor

12 ingredienser

1 h

Servera kroppkakor på klassiskt vis med rårörda lingon, rimmat sidfläsk och brynt smör. Recept från boken Matglädje hela livet.

Det finns en mängd olika recept på kroppkakor. När det saknades fläsk i stugorna förr i tiden fylldes kroppkakorna ibland med sill, strömming eller ål. På Sjömagasinet gör vi en något annorlunda deg utan mjöl… Det är lika stor succé varje gång./Leif Mannerström

Ingredienser

portioner
  • 700 g potatis king edward
  • 1 dl potatismjöl
  • 3 äggulor
  • 50 g smör, brynt
  • 1 tsk salt
  • 400 g rimmat sidfläsk
  • 1 gul lök
  • smör, till stekning
  • 2 tsk kryddpepparkorn, nystött
  • 400 g rimmat sidfläsk, i skivor
  • rårörda lingon
  • smör, brynt

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Pressa den genom en potatispress ner i en bunke och låt svalna något.
  3. Rör i potatismjölet, äggulorna, smöret och saltet.
  4. Blanda till en smidig deg.
  5. Skär fläsket till fyllningen i halvcentimeterstora bitar.
  6. Skala och skär löken i lika stora bitar.
  7. Hetta upp smöret och stek fläsk och lök gyllenbrunt.
  8. Blanda i kryddpeppar, ställ åt sidan så länge.
  9. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.
  10. Rulla ut potatisdegen till en limpa och skär cirka 2 cm tjocka skivor.
  11. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning.
  12. Vik ihop till bollar runt fyllningen och platta till något.
  13. Knaperstek fläsket till serveringen, lägg lite smör i pannan till en början så att det inte bränner vid.
  14. Låt rinna av på hushållspapper, håll varmt.
  15. Koka kroppkakorna i omgångar, 5–6 minuter eller tills de flyter upp till ytan.
  16. Servera genast med fläsket, lingon och brynt smör.

Matsortera dina lökskal, potatisskal och äggskal till återvinning och njut av dina kroppkakor!