Gör äppelkompotten först: Skala och kärna ut äpplena och riv dem grovt. Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Lägg i de rivna äpplena och sjud under omrörning. När kompotten börjar sätta sig i botten är den klar. Sätt den då på kylning.
Gör sedan vaniljsåsen: klyv vaniljstången med en vass kniv och skrapa ur fröna. Koka försiktigt upp mjölken och grädden tillsammans med vaniljfröna och vaniljstången.
Vispa socker och äggulor. Slå på den varma vaniljmjölken. Häll tillbaka allt i kastrullen.
Värm blandningen till 85 grader under omrörning. Använd en mattermometer för att vara exakt. Ta av kastrullen och sila blandningen genom en finmaskig sil. Kyl gärna vaniljsåsen i isbad, eftersom hastig nerkylning ger längre hållbarhet.
Gör kardemummasmulorna: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda socker, smör, mandelmjöl, kardemumma och salt väl. Tillsätt mjöl och arbeta ihop hastigt så att smulor formas. Det ska inte bli en deg!
Sprid ut smulorna över en bakplåt och grädda i ugnen i ca 10 minuter. Låt sedan smulorna svalna.
Använd små glas till serveringen. Lägg i kompott i botten, häll över vaniljsåsen och toppa med kardemummasmulorna.