Oxkind kokt i porter

Mathias Dahlgren

Oxkind kokt i porter

18 ingredienser

Oxkind kokt i porter serveras med potatiscremé, stekt lök, saltgurka och persilja.

Dryck: Brooklyn Dark Matter.

Ingredienser

portioner

Oxkind

  • 3 oxkinder, trimmade
  • 0,5 l porter (öl)
  • salt (efter smak)
  • Vakuumpåse och vakuummaskin

Potatiscrème

  • 300 g potatis, skalad, nykokt
  • 200 g grädde
  • 20 g extra virgin olivolja
  • 50 g granbarksost
  • salt (efter smak)
  • Termomixer

Stekt gul lök

  • 2 gula lökar, skalade
  • olja, till stekning
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymalen (efter smak)
  • färsk kruspersilja, grovt skuren

Saltgurkapuré (1 sats)

  • 1 l lag, från saltgurka
  • 5 g agar-agar
  • 2 kg saltgurka

Gör så här

Oxkind

  1. Lägg de trimmade oxkinderna i en vakuumpåse.
  2. Häll i ölet och salta lätt.
  3. Stäng påsen i vakuummaskin.
  4. Baka 6 timmar i 95-gradig ångugn, 100 % ånga.
  5. Kyl ner påsen.
  6. Öppna, sila och reducera spadet från påsen till glasyrliknande konsistens.
  7. Skär kinderna i 6 lika stora bitar.
  8. Värm dem i glasyren.

Potatiscrème

  1. Mixa alla ingredienser till en slät crème i termomixer.
  2. Smaka av med salt.

Stekt gul lök

  1. Skiva löken tunt och lägg den i en kall panna.
  2. Tillsätt lite vatten och sjud löken mjuk på medelvärme tills vattnet avdunstat.
  3. Tillsätt lite olja.
  4. Höj temperaturen och stek löken tills den är gyllene.
  5. Krydda med salt och peppar.

Saltgurkapuré

  1. Vispa i agar agar-pulvret i den kalla gurklagen.
  2. Koka upp under vispning.
  3. Sila och låt stelna till helt hård gelé i rumstemperatur.
  4. Mixa gurkan i termomixer.
  5. Montera med gelé och mixa till slät puré.
  6. Låt kallna i kyl.