Laga en hel middag på pumpa med olika konsistenser och smaker. Här samsas stekt "biff" och en len puré på pumpa med såväl picklad som friterad pumpa. Och så lite fyllig ostkräm på toppen och rätten är komplett!
Börja med att skära bort skalet på båda pumporna och dela dem på mitten, med den långa smala delen intakt, och den tjocka delen delad på mitten. Gröp ut innanmätet och kärnorna. Gör rent kärnorna. Rosta dem sedan på låg värme i en stekpanna med lite olja och salt. När de är gyllenbruna, lägg åt sidan för att svalna.
Puré
Sätt ugnen på 180 grader.
Skär den urgröpta delen av pumpan i grova bitar. Lägg i en ugnsform tillsammans med grovt skuren schalottenlök och krossade vitlökar. Tillsätt grädde, smör, kycklingfond, salt och peppar samt några droppar vinäger, lite honung och en kvist salvia.
Tillaga i ugnen ca 30 minuter tills pumpan är helt mjuk och grädden karamelliserats.
Mixa allt i en mixer och smaka av med salt och citron. Tips! Häll i lite neutral olja för att få en glansigare puré.
Picklad pumpa
Ta den delen av pumpan som är formad som en halvmåne och mandolina till tunna skivor och lägg i en skål (spara ett gäng skivor till fritering senare).
Koka upp citronsaft, äppelcidervinäger, sirap och en stor nypa salt i en kastrull. Häll vätskan över pumpaskivorna och ställ åt sidan fram till servering.
Pumpabiff
Använd den intakta “smala” delen av pumpan och skär ut 4 “biffar”, ca 2 cm tjocka. Salta biffarna och låt ligga en liten stund för att få ut vätska. Torka av biffarna med papper.
Stek biffarna i en stekpanna på hög värme med neutral olja tills de fått en gyllenbrun yta. Sänk värmen och lägg i en stor klick smör, vitlök och salvia. Salta och peppra. Hantera pumpan som att det vore en köttbit och ös smöret över pumpan med jämna mellanrum. Låt pumpan brynas i smöret under ganska lång tid, vänd då och då, tills den är helt gyllene på båda sidor och smöret är helt brynt.
Mascarpone- och parmesankräm
Blanda ihop mascarpone, fint riven parmesanost, riven vitlök, lite apelsinzest, lite saft av en citron. Krydda med salt, peppar och lite
chili. Smaka av och tillsätt lite honung om det behövs.
Friterad pumpa och grönkål
Lägg de mandolinade tunna skivorna av pumpa i en skål och vänd runt i lite majsstärkelse tills de är helt täckta.
Plocka “bladen” från grönkålskvistarna och se till att de är helt torra.
Värm olja till 160 grader i en kastrull. Lägg i pumpaksivorna och fritera ca 1 minut. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Salta direkt efter fritering.
Lägg i grönkålen och fritera ca 20 sekunder. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Salta direkt efter fritering.
Montering på tallrik
Börja med att lägga purén i botten av en tallrik, lägg på biffen av pumpan i mitten och placera ut den picklade pumpan. Lägg friterad pumpa och grönkål i ett jämnt läger runt omkring. Spritsa ut små klickar av ostkrämen och häll sedan över det brynta smöret som biffen stektes i. Avsluta med att strössla över pumpakärnorna och VOILA, njut av din pumpa bonanza.