Matjesmaki

Abba matjesmaki
Foto: Abba

Matjesmaki

31 ingredienser

Prova äta matjessill på ett helt nytt sätt - Matjesmaki!

Vad är det för skillnad på Sill, matjes, strömming och anjovis? Läs svaret här!

Abba klassisk matjes
Abba Klassisk matjes produkt 2022

Abba klassisk matjes

En klassiker med given plats vid midsommarfirandet, julbordet och påskbuffén.

Läs mer

Ingredienser

portioner bitar

Matjesmaki

  • 1 förp Abba klassisk matjes
  • 300 g potatis
  • 1 schalottenlök
  • 50 g osaltat smör
  • salt
  • peppar
  • 0,5 kruka gräslök
  • 20 g persilja
  • 20 g dill

Wasabikräm

  • 3 dl crème fraîche
  • wasabi (efter smak/styrka)
  • 1 citron

Morötter

  • 200 g morot
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 msk sesamolja
  • 0,5 dl risvinäger
  • 1 dl rapsolja
  • strösocker
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • salt
  • svartpeppar

Gurka

  • 5 klyftor vitlök
  • 2 msk olja
  • 1 gurka
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 citron, saft från hela citronen och skal från en halv
  • 2 msk vinäger
  • 2-5 cm chilifrukt, beroende på önskad styrka
  • salt
  • peppar
  • krasse

Gör så här

Matjesmaki

  1. Koka potatis i saltat vatten. Finhacka charlottenlök. Bryn smöret med charlottenlöken på låg värme. Stompa potatisen, tillsätt det brynta smöret och löken, smaka av med salt o peppar. Blanda samman och låt svalna.
  2. Platta ut potatisen till en rektangel (med plastfolie under).
  3. Skär tunna ’stänger’ av matjesfiléerna och lägg dem på potatisen (som en makirulle).
  4. Rulla ihop rullen så att sillen är i mitten. Vira upp i plastfilm så att det blir en fin rulle, fixera och spänn plastfilmen hårt. Ställ in i kylen och låt svalna.
  5. Skär gräslöken i 1 cm bitar och skär dillen grovt. Rulla rullarna i gräslök, persilja, dill och andra fräscha svenska örter.
  6. Toppa makin med tunt skivade rädisor och rostad lök.

Crème fraichesås

  1. Vispa crème fraichen tills den blir hård.
  2. Riv citronskal och vänd ner det tillsammans med wasabi i crème fraichen. Blanda.

Morötter

  1. Hyvla morötter med en potatisskalare eller en mandolin, lägg i kallt vatten för att bibehålla krispighet till servering.
  2. Riv ingefära fint ner i en bunke.
  3. Vispa ihop risvinäger, olja och sesamolja i en bunke. Smaka av med salt, peppar och lite socker.
  4. Tillsätt ingefäran och sesamfröna. Lägg ner morötterna i dressingen några minuter för att ta smak. Ta sen ur från dressingen innan servering.

Gurka

  1. Skala och hacka vitlöken grovt. Bryn gyllene i olja och salta lätt.
  2. Rör ihop rapsolja, pressad citronjuice, citronskal från en halv citron, vinäger och tunt skivad chili i en bunke. Tillsätt vitlöken och smaka av med salt och peppar.
  3. Halvera gurkan (på längden) och ta bort kärnhuset, skiva till halvmånar (0,5-1 cm)
  4. Vänd ner gurkan ett par minuter innan servering. Sila bort lagen innan servering.
  5. Garnera med smörgåskrasse.
TIPS!
Abba tipsar!
Gurksnittar med mandarinpepparsill

Abba tipsar!

Här är våra bästa sillrecept!

Läs mer