Matjessill med brynt smörkräm, brödkrisp och dill

Matjessill med brynt smörkräm, brödkrisp och dill
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Matjessill med brynt smörkräm, brödkrisp och dill

7 ingredienser

30 min

Läcker munsbit med brynt smörkräm, salt matjessill samt krispiga och lite söta smulor på vörtbröd. Allt elegant serverat på skedar. Passar perfekt att servera på glöggbjudningen.

Ingredienser

portioner skedar
  • 2 skivor kryddad mörkt bröd (t ex kavring eller vört)
  • 1 förp hela matjessillfiléer [220 g]
  • 2 dl crème fraîche
  • 150 g smör
  • 1 syrligt äpple
  • 1 dillknippe
  • salt

Gör så här

  1. Skär brödet i små fina bitar.
  2. Smält 50 g av smöret i en stekpanna och stek stek brödet krispigt på medelvärme. Ställ åt sidan.
  3. Häll av sillen. Skär sillen i ca 1 cm stora bitar.
  4. Smält resterande smör i en stekpanna och bryn det på medelvärme tills det börjar dofta nötigt. Låt svalna något.
  5. Blanda det brynta smöret med crème fraiche. Smaka av med salt.
  6. Dela, kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor.
  7. Bygg skedar genom att grunda med brödkrisp. Lägg på en bit sill och därefter brynt smörkräm. Tryck ner äpple i krämen och toppa med dill.